Hakkımızda
Aras havzası ve Ağrı dağı eteklerinde yer alan Iğdır ili mikroklima iklime sahiptir. Iğdır, 3 ülkeye sınırı olan bir ilimizdir. Yüzölçümü itibarıyla ülkemizin yaklaşık % 0.5’lik bir alanını kapsamasına rağmen dünyada görülen 34 iklim türünün 9 tanesine sahiptir. Ülkemizde bulunan zenginliğinin flora 11.707 türün yaklaşık % 8-9’una, fauna olarak omurgalı hayvanların % 30, sürüngenlerin % 20 ve kuşların göç yollarında olması ülkemizde bulunan 483 kuş türüne yapılan 2006-2019 yılları arasında halkalama ve gözlem çalışmalarında Ülkemizde ilk defa görülen ve halkalanan 3 yeni tür ekleme yapılarak 489 olarak tespit edilmiştir. 489 kuş türünün 335 (% 68,5) tanesini barındırması nedeniyle Biyoçeşitlilik açısından önemli bir coğrafyaya sahiptir. Yapılacak olan akademik çalışmalar açısından yeni türlerin tespiti ve tanımlanması mümkün olacaktır. Bilimsel çalışmaların ışığında Üniversitemizin Ziraat, Veterinerlik, Eczacılık, Avcılık ve Yaban Hayatı konularında çalışmalarına yön verecektir.
27 Haziran 2020’de Resmi Gazete ilanı ile faaliyete geçen Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin amacı,
1) Özelde Iğdır ve çevresinin genelde ise Türkiye'nin doğal biyoçeşitlilik kaynaklarının belirlenmesi, korunması, onlardan en verimli ve sürdürülebilir şekilde yararlanılması;
2) Toplumun değişik kesimlerinde biyolojik zenginlik, doğal çevre ve doğal kaynak bilincinin yaygınlaştırılması için araştırma, geliştirme ve uygulama etkinliklerinde bulunulması;
3) İlgili mevzuat doğrultusunda Türkiye'nin biyolojik zenginliklerini içeren herbaryum, insektaryum, müze, arboretum, gen bankası ve benzeri kurulması amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması.
Faaliyet Alanları
1) Iğdır ve çevresinin ve Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik potansiyelinin ortaya konmasına yönelik araştırma projeleri yapmak, konu ile ilgili mercileri teşvik etmek ve yönlendirmek, oluşturulacak lokal veri tabanları ile Türkiye'nin biyolojik zenginlik veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlamak.
2) Biyoçeşitliliğe yönelik eğitim eksikliğinin giderilmesi ve bilginin güncellenmesi bağlamında biyolojik çeşitlilik konusunda kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve Üniversite arasında işbirliğini artırmak.
3) İnsanların Türkiye'deki biyolojik zenginlikleri tanıması ve koruması konusunda çalışmalar yapmak.
4) Yurt dışında ve yurt içinde biyolojik çeşitlilik ile ilgili gelişmeleri izlemek ve bu gelişmeleri aktarmak ve bu konulara ilişkin yayınlar hazırlamak, araştırma yapmak, ulusal ve uluslararası nitelikte panel, kongre, konferans ve benzeri toplantılar düzenlemek.
5) Biyolojik zenginliklerle ilgili görsel-işitsel dokümanlar temin ederek Üniversite öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve kamuoyunun bu kaynaklardan yararlanmasını sağlamak.
6) Biyoteknolojik çalışmalara materyal temin etmek ve doğal olarak gelişen canlı türlerinin, biyoteknolojik çalışmalarda genetik kaynak olarak değerlendirilmesi yönünde, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalarda bulunmak.
7) Bölgesel ekoturizmin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde, bilimsel temellere dayalı araştırmalar yapmak ve teknikler geliştirmek.
8) Biyokaçakçılık hakkında toplumu bilinçlendirmek ve bu konuda eğitimler vermek.
9) Kamplar düzenleyerek ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere, üniversite öğrencilerine ve yetişkinlere yönelik doğa eğitimleri vermek.
10) Biyolojik araştırmalar yapmak üzere ülkemizde bulunan yabancı araştırmacılara rehberlik etmek, çalışmanın ve materyal kullanımlarının (bitki, böcek, sürüngen ve benzeri canlı materyal) kontrolünü sağlamak, bu konu hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak.
11) Merkezin kuruluş amacına ve Yükseköğretim Kanununda belirtilen amaç ve ilkelere uygun olan diğer çalışmaları yapmak.