IX. P.AR.İS. Türkiye Bitki Araştırmaları Çalıştayı 11-13 Ekim 2024 tarihleri arasında Kastamonu ev sahipliğinde, Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uyg. ve Araş. Merkezi ve Flora Araştırmaları derneği iş birliği ile gerçekleştirildi.
2003 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen buluşmada ülkemizin bitki potansiyeli ve bitkilerimizle yapılan çalışmalar görüşülmektedir. P.AR.İS. buluşması ilk kez Adana ilinde bulunan Pozantı Araştırma İstasyonu'nda gerçekleştirilmişti. Pandemi sonrası uzun bir aradan sonra ilk kez Kastamonu ilinde yapılmasına karar verildi. Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip ÇETER buluşmanın gerçekleşmesi için ev sahipliğini üstlendi. Sayın Çeter'e Flora Araştırmaları Derneği adına Uzm. Biyolog Tuğrul KÖRÜKLÜ, Burçin ÇINGAY ve Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Merkezi adına merkez müdürü Dr. Öğr. Üyesi Belkıs MUCA YİĞİT desteklik sağlamışlardır. Bu kıymetli buluşmada 70'in üzerinde aktif ve emekli akademisyen bir araya geldi.
Çalıştay Prof. Dr. Tuna EKİM'in konuşması ile başladı. Ekim'in "Kariyerimden Enstantaneler" başlıklı sunumu çalıştayda duygusal anlar yaşattı. İlk gün Prof. Dr. Adil Güner’in (Türkiye Resimli Florası Baş Editörü) başkanlığında "Türkiye'deki Botanik Alanındaki Güncel Gelişmeler" başlıklı oturumda ilk konuşma Güner tarafından yapıldı. Güner konuşmasında flora yazımı çalışmalarının geldiği son nokta hakkında bilgiler paylaştı. Güner’den sonra Senem Tuğ Aksoyek ülkemizde tehlike altında olan bitki taksonlarına ilişkin hazırlanan “Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı” hakkındaki güncel çalışmaları aktardı. Kırmızı kitabın çalışmalarının bir proje çerçevesinde desteklendiğini vurgulayan Aksoyek, tehlike kategorilerinin netleştirilmesi için her bir türe ilişkin detaylı araştırmaların yürütüldüğünü belirtti. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi yetkililerinden Burçin Çıngay ve Ogün Demir Türkiye Herbaryumlar Ağı çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Muca Yiğit ülkemizde bulunan Botanik Bahçeleri, Herbaryumlar, Doğa Tarihi ve Biyoçeşitlilik Müzelerinin güncel durumları hakkında bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Zeki Aytaç yönetiminde tamamlanan ikinci oturumda "ülkemizdeki sit alanlarının belirlenmesinde sistematik botanikçilerin rolü" konusunu ele aldı. Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol " Ulusal Biyoçeşitlilik Yasası Yaklaşımı" isimli oturumun başkanı ve konuşmacısıydı. Şenol yönetimindeki oturumda yasal düzenlemeler ve bitki çalışmalarında uyulması gereken kurallar görüşüldü. Prof. Dr. Özcan Seçmen’in yönetimindeki son oturumda sistematik botanik alanında çalışılan farklı konular ve akademisyenlerin yaşadığı sorunlar ele alındı.
Çalıştayın ikinci gününde Kastamonu ilinde bulunan Horma Kanyonu'na teknik bir gezi düzenlendi. Alanı yakından inceleme fırsatı bulan botanikçiler alanın bitki potansiyeli ve ekolojik özelliklerine yönelik notlar aldılar. Akşam yemeği organizasyonunda bir sonraki buluşma için planlamalar yapılırken, teşekkür ve temenniler paylaşılarak çalıştay sonlandırıldı.